Формування здорового способу життя

/Files/images/shkola_zdorovya/Screenshot_4.png

/Files/photogallery/изображение_viber_2019-09-13_12-29-19.jpg

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ

Серед чинників, що впливають на здоров’я, важливе місце належить харчуванню. Однією з головних проблем здоров’я дітей є поширення надлишкової ваги та ожиріння серед дітей та підлітків. Кількість дітей у світі, які мають ожиріння, майже кожні три десятиліття подвоюється. Здебільшого воно розвивається у жителів міст віком 11–15 років. За результатами останніх досліджень, кожен третій підліток у Європі має надлишкову вагу або страждає на ожиріння [10]. Останні дослідження доводять, що до ожиріння більше схильні діти в ранньому підлітковому віці з сімей із більш низьким соціально-економічним статусом [11]. Згідно зі статистичними даними МОЗ України за 2017 рік з 7 млн 615 тис. дітей віком до 17 років 13,3% страждають на ожиріння і кожен рік в Україні фіксується приблизно 15,5 тис. нових випадків дитячого ожиріння. Діти з ожирінням більше піддаються ризику розвитку діабету 2-го типу та серцево-судинних захворювань, вони досить часто потерпають від стигми і дискримінації і, відповідно, розвитку психологічних проблем та соціальної ізоляції. Причинами поширення надлишкової ваги та ожиріння серед дітей і підлітків здебільшого є нераціональне харчування та малорухливий спосіб життя. За даними дослідження «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді» (HBSC) 2014 р. [12]: частка учнів в Україні, які не снідають у будні, з віком зростає (з 5,9% у 10-річних до 17,2% у 17-річних); третина опитаних зазначила, що овочі та фрукти вживають максимум до 4 разів на тиждень (за умови що в раціоні їх повинно бути 500–800 грамів); 19,5% 10-річних та 16,7% 11-річних школярів мають низький (один раз на тиждень або рідше) рівень споживання м’яса; більше половини опитаних школярів зазначили, що споживають солодощі 5–6 разів на тиждень і частіше; 25% опитаних школярів споживають солодкі газовані напої близько 5–6 разів на тиждень і частіше.

ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ УЧНІ

- Виробити план щодо формування корисних навичок здорового харчування;

- Щодня додержуватись найважливіших здорових звичок харчування, до яких фахівці відносять: додержуватися основних принципів збалансованого харчування: різноманітності, помірності, збалансованості; додержуватись режиму харчування: 5-разове харчування на день (3 основних прийоми їжі з гарячими стравами та 2 перекуси), щоденний сніданок протягом години після пробудження, вечеря за 2–3 години до сну; у добовий раціон обов’язково включати фрукти й овочі протягом дня;ʼ

- Достатня кількість води в щоденному раціоні відповідно до вікових норм; вживати цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці; мінімальне споживання оброблених продуктів (ковбас, консервів, продуктів швидкого приготування) і трансжирів; добовий раціон повинен бути збалансований щодо раціонального споживання білків, вуглеводів і жирів.

- У 2017 році МОЗ України спільно з Асоціацією дієтологів та Центром громадського здоров’я розробили «тарілку здорового харчування» (prozdorove.com.ua), в якій надаються рекомендації з раціонального харчування; обмеження споживання цукру і солі (фахівці рекомендують не більше 5 г солі та 30–50 г цукру щоденно).

ПОРАДИ БАТЬКАМ

Чудово, якщо батьки дають приклад дотримання принципів здорового способу життя і харчування, в тому числі приділяють час обговоренню важливих питань розвитку та впливу на це корисних і шкідливих харчових звичок.

За можливостю батькам бажано долучатися до заходів, які проходять у закладі, та давати дитині посильну допомогу. Фахівці також радять батькам:

- Беріть із собою дітей у магазини та на базари. Спільний вибір і купівля здорових продуктів — перший крок у формуванні навичок здорового харчування. Варто зазначити, що жорстка заборона на споживання певних продуктів може лише привернути увагу дітей до них. Бажано роз’яснювати користь і шкідливість для здоров’я певних продуктів і страв. Обговорюйте з дітьми меню на день і залучайте їх до приготування їжі. Пам’ятайте: батьки відповідальні за оптимальний режим харчування дітей.

- Снідайте та вечеряйте разом із дітьми. Створіть комфортні умови для прийняття їжі якомога частіше в родинному колі. На перекуси в школу дітям найкраще давати овочі і фрукти, горіхи і пляшку води (у випадку, коли в навчальному закладі немає місця/ кулерів з питною водою). Залишайте на столі тарілки із сухофруктами, фруктами, горіхами, зерновими хлібцями. Це дозволить дітям перекусити здоровою їжею протягом дня вдома.

- Стежте, щоб дитина пила достатньо води. Займіться домашньою випічкою разом із дітьми. Так ви не тільки убережете їх від надмірної кількості трансжирів, що містяться в багатьох кондитерських виробах (частково гідрогенізовані, кондитерські та кулінарні), а і дасте можливість набути навичок приготування їжі та цікаво проведете час.

- Якщо у родини є присадибна ділянка, дача або сад, важливо залучати дітей до їх засадження, догляду та збору врожаю.

Кiлькiсть переглядiв: 1298